Moms på e-bøker

Departementet har talt, det blir moms på såkallte e-bøker, d.v.s. bøker som lastes ned digitalt og leses på «lesebrett», mens det ikke er moms på vanlige bøker og heller ikke lydbøker.  Aschehoug har planer om en storlansering av formatet 16 mars, men truer nå med å utsette det hele til byråkratene i finansdepartementet snur for de mener, med rette, at det er konkurransevridende.

Det strider vel også med den opprinnelige intensjonen med avgiftsfritak på bøker, nemlig at kunnskap ikke skal skattelegges.  Jeg har vanskelig for å se at en e-bok pr. definisjon gir leseeren mindre kunnskap enn en bok trykt på papir.

Dette er ett valg de rødgrønne har tatt og man kan si at det er tåpelig og lite lurt, men forskriften inneholder også noe som er ren idioti, hør her:   Sigbjørn Johnsen vil ha moms på e-bøker kjøpt fra utlandet.  Han vil altså kreve inn moms, fra privatpersoner, for en bok de laster ned fra en utenlandsk nettbutikk!!  Hvordan i all verden har Sigbjørn tenkt å kreve inn dette? Amazon f.eks. er ikke momspliktig i Norge og personen som kjøper boken er heller ikke pliktig.  Hvordan har så Sigbjørn tenkt å kreve inn pengene?

Om det skulle vise seg at Sigbjørn virkelig er finanspolitikkens Clarke Kent og finner en måte å drive inn pengene på så er momsgrensen på kjøp fra utlandet fremdeles 200 kroner og bare rundt 3% av  Amazons 356.000 bøker koster over 200,-.  Såvidt jeg kan se er de aller fleste av disse samlinger hvor bøkene kan kjøpes enkeltvis.  Vi står da igjen med kanskje 2000 titler eller 0,5% av Amazons totale  utvalg, og det er ikke akkurat snakk om bestselgerene, og for å «ta» kjøperene av disse vil Sigbjørn ansett ex-antall papirflyttere og byråkrater.  Lurt?

Oppdatert 29/4.  Det ser ut som at forslaget får flertall i Storinget